Malvasia wino

Barberra | Bonarda | Cabernet | Ortrugo | Malvasia | Sauvignon

Malvasia to starożytna rodzina winogron, na którą składają się rozmaite szlachetne odmiany. Winogrona te są zdolne do wytwarzania każdego wina w możliwym kolorze, musujące i słodkie. Istnieją dziesiątki regionalnych synonimów i odmian Malvasia, tworząc obraz dobrze adoptującej się rodziny winogron, która dostosowuje się do licznych niepowtarzalnych środowisk. W 21 wieku, Malvasia produkowana jest we Włoszech, Hiszpanii, Portugalii, Grecji, Chorwacji, Słowenii i Stanach Zjednoczonych.

Malvasia_3

Malvasia jest szczepem prawdopodobnie pochodzenia greckiego, rodzina Malvasia była komercyjnie ważna dla Morza Śródziemnego przez ponad 2000 lat. Malvasia, jest nazwą pochodną od greckiego nadmorskiego miasta Monomevasia, gdzie Wenecjanie posiadali strategicznie ważną twierdzę, Faktoria w czasie ich imperium.

 

Przez cały okres średniowiecza, wino Malvasia stało się tak powszechne wśród kupców weneckich, że zaczęli nazywać sklepy winiarskie od nazwy szczepu – malvasia. Siła dawnej marki Malvasia może być pierwszym przykładem międzynarodowego marketingu wina.

 

Malvasia ma silne połączenie historyczne i winiarskie z wyspami, a najbardziej charakterystyczne przykłady wina pochodzą z morskich środowiskach. Najbardziej znane, wino Malmsey jest wykonywane z Malvasia na portugalskiej wyspie Madera, na północnym Atlantyku. Malmsey jest odmienną nazwą Malvasii. Produkowane jest przez ogrzewanie i utlenianie po fermentacji, aby stworzyć niepowtarzalny styl wina, charakteryzujący się ciemnym wyglądem (w zależności od użytego rodzaj Malvasia) bogatym smakiem dojrzałych orzechów.
Kolejną wyspą która mogła by być synonimem wina Malvasia jest Lipari, na północno-wschodnim wybrzeżu Sycylii. Obszar ten znany jest jako Malvasia delle Lipari DOC kiedyś produkowano tam ogromne ilości słodkiego Malvasia. Niestety przez katastrofalne skutki ataku mszyc Lipary nie zdołały odbudować swojej potęgi w produkcji słodkiego, świeżego i aromatycznego wina, które obecnie jest rzadkością w tym regionie.

 

Malvasia jest uprawiana w całych Włoszech pod wieloma nazwami i w różnym stylu. Mieszanki Malvasia stanowią znaczącą część niedrogich win stołowych wykonywanych na kontynencie. Friuli-Venezia-Giulla DOC od Collio i Isonzo są uważane za najlepsze przykłady odmiany suchej Malvasia, ukazując jasny smak i wyraźny kwiatowy bukiet.

 

Dalej na południe w regionie Emilia – Romiania powstała moda na produkcje wina lekko musującego ze szczepu Malvsia, często z różowym odcieniem. W południowych Włoszech dojrzałe, pół-suszone winogrona Malvasia wykorzystywane są do produkcji win Passito, które zawierają naturalnie wysoki poziom cukru oraz alkoholu.

 

Malvasia Bianca jest główną subodmianą i ma wiele pododmian własnych. Istnieje również szereg łudząco podobnych ale niepowiązanych synonimów do Malvasia. Między innymi jest to: Malvasia Corda to w rzeczywistości Vital, Malvasia Rej to Palomino i Malvasia da Trincheira to Folgasa.

Synonimy to: Malmsey, Malvasier, Malvazia, Monemvasia.

Popularne mieszanki to: Malvasia, Trebbiano, biała mieszanka Rioja.

Podobne odmiany winogron: Malvasia Bianca, Malvasia Nera, Malvasia di Candia.