Barberra | Bonarda | Cabernet | Ortrugo | Malvasia | Sauvignon
Szczep Ortrugo
Szczep Ortrugo jest prawdopodobnie jednym z niewielu odmian, które były obecne w Piacenza od czasów przedchrześcijańskich. Mrozy, które charakteryzowały przez pół wieku klimat czterech dolin Piacenza uchroniły go przed chorobami. Otrugo jest jednym z nielicznych szczepów które wytrzymały niesprzyjający klimat wykorzystywane było do mieszania z Malvasia di Candia. Dopiero w latach 70-tych dzięki zaangażowaniu kilku lokalnych plantatorów rozpoczął się proces produkcji wina z winorośli Otrugo.
Nazwa szczepu pochodzi z dialektu „Altruga” , co oznacza „inne winogrono”.
Liście winorośli Ortrugo są duże, w kształcie nerki, trzy-płatowe rzadziej, pięcio-płatowe. Klastry są duże, stożkowe lub cylindryczne, zwarte. Jagody są średniej wielkości, o kształcie sferoidalnym z woskowej skóry, stabilnym i bardzo trwałe, przy czym skóra lekko zielonkawożółta przerywana.
Winorośl Ortrugo lubi rozwijać się na pagórkowatych glinach i wapieniach, przy dużej wilgotności.
Wykorzystywane jest głównie do produkcji win wytrawnych często musujących typu frizzante. Daje żółty kolor słomy z zielonkawą poświatą. W smaku suche lekko gorzkie z migdałowym posmakiem o dyskretnej strukturze.
Ortrugo nieformalny i szczery towarzysz dobrej zabawy. Świetne wino jako aperitif , podawane jako przystawka. Idealne do dań z makaronem, ryżem, potraw z ryb, omletów, miękkich serów i wędlin.