Gutturnio – wino czerwone półwytrawne.
Jedno z najsłynniejszych win włoskich Gutturnio Superiore.
Wino Gutturnio, czerwone półwytrawne, delikatnie frizzante. Powstało ze szczepów Barbera 60% – Bonarda 40% D. O. C uprawianych na stokach regiony Piacentino, północne Włochy. Kolor czerwono – rubinowy, błyskotliwy w różnych odcieniach. Lekko surowe, pełne owocu leśnego, ziemi, jeżyn. W charakterze bardzo proste, chropowate. W smaku dominują leśne klimaty (jeżyny, tarnina, jagody) podbite lekkim musowaniem. Doskonałe do czerwonych mięs, pieczeni, dziczyzny i serów.
Cenione od wielu lat w Polsce jak i w kraju pochodzenia. Wyprodukowane, butelkowane we Włoszech. Niska zawartość siarczanów, brak dodatków chemicznych. Metoda produkcji nie zmieniona od 1930 roku.