Wybór dopasowanej kompozycji smakowej powinien być podyktowany przede wszystkim towarzystwem smaków, wśród których trunek ma się znaleźć. Wina frizzante to bowiem zarówno trunki o niezwykle wyrazistym bukiecie aromatów korzennych, przełamanych nutą orzechowego tchnienia, jak również bardzo subtelne, oparte na owocowo-letniej słodkości wiśni. Grona, dzięki którym trunki te są dzisiaj tak uwodzicielskie, dojrzewają z rozgrzanych w słońcu południowych regionach Włoch, gdzie czuwają nad nimi wykwalifikowani pracownicy winnic. Dlatego dzisiaj, wina pozyskane z gron takich szczepów jak Malvasia, Ortrugo, Bonarda,Barbera czy klasyczny Cabernet, rozbudzają fantazję i cieszą kubki smakowe różnorodnymi doznaniami. Doskonale sprawdzają się w roli dodatku do posiłku, jak również jako główny bohater – aperitif.
Wina czerwone | Wina białe | Wina różowe
Wina czerwone
Bonarda Frizzante – wino półsłodkie czerwone.
Wino czerwone półsłodkie, lekko frizzante.
Wyprodukowane ze szczepu Bonarda D.O.C. Kolor czerwony, rubinowy, błyskotliwy w różnych odcieniach. Pełne dla Bonardy aromatów i smaków: wiśni, pestek, ciemnych owoców. W charakterze przypominające lambrusco. Charakterystyczny migdałowy, zapach. Doskonale zgrywa się z nieskomplikowanymi daniami, makaronami z mięsnymi i grzybowymi sosami lub żeberkami z grilla.
Barbera – wino wytrawne czerwone.
Wino czerwone wytrwane, delikatnie frizzante. Wyprodukowane ze szczepu Barbera I.G.T. Kolor czerwony, rubinowy, błyskotliwy w różnych odcieniach. Pełne dla Barbery aromatów i smaków owocowych z dominacją czarnej porzeczki, jeżyny i śliwki. Wino o mocnym charakterze z zachęcającym aromatem powideł i pikantnych przypraw. Doskonałe do zup, makaronów, pierwszych dań z sosem, mięs gotowanych oraz wieprzowiny.
Cabernet Emilia – wino półwytrawne czerwone.
Wino czerwone półwytrawne, delikatnie frizzante. Wyprodukowane ze szczepu Cabernet I.G.T. Kolor czerwony /rubinowy, błyskotliwy w różnych odcieniach. Pełne dla cabernet aromatów żywicznych, korzennych z odrobiną dymu i lukrecji. W smaku aksamitne leśne klimaty (jeżyny, tarnina, jagody). Doskonałe do czerwonych mięs, pieczeni, dziczyzny oraz serów.
Gutturnio – wino półwytrawne czerwone.
Wino czerwone półwytrawne, delikatnie frizzante. Wyprodukowane ze szczepów Barbera 60% – Bonarda 40% D. O. C. Kolor czerwono rubinowy, błyskotliwy w różnych odcieniach. Lekko surowe, pełne owocu leśnego, ziemi, jeżyn. W charakterze bardzo proste, chropowate. W smaku dominują leśne klimaty (jeżyny, tarnina, jagody) podbite lekkim musowaniem. Doskonałe do czerwonych mięs, pieczeni, dziczyzny i serów.
IL Colle Rosso – wino półsłodkie czerwone.
Wino Il Colle Rosso czerwone półsłodkie, lekko frizzante. Wyprodukowane ze szczepu Bonarda D.O.C. Kolor czerwony rubinowy, błyskotliwy w różnych odcieniach. Zapach migdałowy, charakterystyczny. Doskonałe do zup, deserów, owoców i ciast. Podawać w temperaturze 18°C.
Pinot Nero – wino wytrawne czerwone.
Wino czerwone wytrwane. Wyprodukowane ze szczepu Pinot Nero I.G.T. Wyprodukowane zgodnie z zasadami 'Lotta Integrata” L.R. 28/98 które szanują system ekologiczny i chronią środowisko poprzez ograniczenie stosowania środków ochrony rośli. Kolor czerwony, rubinowy, błyskotliwy w różnych odcieniach. Pełne dla Pinot aromatów i smaków owocowych z dominacją czarnej porzeczki, jeżyny i śliwki. Wino o mocnym charakterze z zachęcającym aromatem powideł i pikantnych przypraw. Doskonałe do czerwonego mięsa, pieczeni i dziczyzny.
Wina białe
Malvasia Dolce Frizzante – wino półsłodkie białe.
Wino białe, półsłodkie, lekko frizzante. Wyprodukowane ze szczepu Malvasia D.O.C. Kolor biały, słomkowy z zielonkawym odcieniem. Charakterystyczna słodkawa tonacja, kwiatów, ziół, lipy oraz aromaty przejrzałego jabłka, pestek i miodu . W smaku wiele nut kwiatowych, kompotu z jabłek i agrestu, lekkie akcenty ziołowe w tle. Doskonałe do deserów. Orzeźwiające wino na upalne dni.
Ortrugo – wino półwytrawne białe.
Wino białe półwytrawne, delikatnie frizzante. Wyprodukowane ze szczepu Ortrugo D.O.C. Kolor biały, słomkowy z odcieniami zieleni. Pełne dla Ortrugo pestkowo-jabłkowej nuty, akcenty korzenne, szarlotkowe i orzechowe. W budowie lekkie z finiszem gruszkowo-syropowym. Idealne do przystawek, makaronów i risotto oraz białych mięs.
Monterosso – wino wytrawne białe.
Wino białe wytrawne, lekko frizzante. Wyprodukowane ze szczepów Ortrugo, Moscato, Malvasia D.O.C. Kolor biały, słomkowy z zielonkawym odcieniem. Pełne aromatów ziół, lipy jak również, pestek, przejrzałego jabłka i miodu. W smaku sporo nut kwiatowych, lekkie akcenty ziołowe w tle. Doskonałe do przystawek, wędlin, ryb i risotto.
Malvasia secco – wino wytrawne białe.
Wino białe wytrawne, delikatnie frizzante. Wyprodukowane ze szczepu Malvasia D. O .C. Kolor biały, słomkowy z odcieniami zieleni. Pełne dla malvasia aromatów owocowo – kwiatowych pełne nut korzennych. Wino o delikatnym charakterze, chropowate, lekko gorzkie. Idealne do przystawek, makaronów i risotto, białych mięs.
Sauvignon Emilia – wino wytrawne białe.
Wino białe wytrawne, delikatnie frizzante. Wyprodukowane ze szczepu Sauvingon D. O .C. Kolor biały, słomkowy z odcieniami zieleni. Pełne dla sauvignon aromatów owocowo – kwiatowych pełne nut korzennych. Wino o mocnym charakterze, chropowate, lekko gorzkie. Idealne do przystawek, makaronów i risotto, białych mięs.
IL SUCCO D`UVA – WINO Z RODZYNEK
Wino Il Succo D’uva białe słodkie. Wyprodukowane z rodzynek specjalnie wyselekcjonowanych winogron szczepu Malvasia D.O.C. uprawianego na wzgórzach regionu piacentino – północne Włochy. Intensywny złoty kolor. Doskonałe do deserów. Podawać w temperaturze 10°C.
IL Colle Bianco – wino słodkie białe.
Wino białe słodkie frizzante. Wyprodukowane ze szczepu Ortrugo D.O.C. Kolor biały, słomkowy. Aromat delikatny lekko suchy z gorzkim posmakiem. Doskonałe jako aperitif lub z przystawką, makaronów, risotto i deserów. Podawać w temperaturze 9°C. .
Wina spumante
Pinot Nero Spumante
Wino białe wytrawne, spumante. Produkt powstał ze szczepu Pinot Nero D.O.C. Kolor biały, jasno słomkowy.Aromat orzechowo-korzenny.
W smaku jabłko i gruszka jako tło orzechów, kardamonu i imbiru. Bąbelki duże, okrągłe, mięsiste i bardziej niż obecne.
Idealne do dań z ryb,owoców morza i makaronów.